Header partnersHeader partnersHeader partners

Pierre Wind | TVKOK & CELEBRITY CHEF

Pierre Wind is een Nederlandse kok die grote bekendheid kreeg door zijn kookprogramma's op televisie. In 1997 startte de serie De Eetfabriek (NPS) over voedsel en de voedselindustrie. Rond 2005 kwam als vervolg daarop Grazend Nederland, eveneens over eten en alles wat daar mee samenhangt.

Pierre is als kok werkzaam geweest in sterren restaurants als Seinpost, Saur en Prinses Juliana te Valkenburg. Daarna is hij jarenlang, als boegbeeld van de innovatieve keuken, werkzaam geweest bij restaurant De Nas en vervolgens jarenlang als chefkok in restaurant September te Den Haag. Pierre Wind heeft diverse prijzen gewonnen. Sinds 2014 is Pierre uitgeroepen tot Kok des Vaderlands.

Al jaren is Pierre Wind bezig met didactische smaaklessen, die op vele basisscholen worden gegeven. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, verkennen kinderen hun eten. Hij ontwikkelt de smaaklessen met onder ander het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen, Innovatie netwerk Agro en Groene Ruimtes. Hij vindt het geweldig dat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn smaaklessen heeft omarmd. Maar hij ziet graag dat de smaaklessen verplicht worden op alle basisscholen in Nederland. Daar doet hij het voor. In 2011 werd Pierre Wind uitgenodigd door Chinese overheid om op een basisschool Pierre in Beijng een smaakles geven. In dat zelfde jaar organiseerde Smaaklessen onder andere de Beste Schoollunch en het WK spruitjes koken. In 2013 stond zijn wens in het droomboek voor Koning Willem Alexander.

Pierre Wind is momenteel practor aan de Internationale Hotel & Managementschool ROC Mondriaan in Den Haag en hij werkt als ‘executive chef’ in het eerste tramrestaurant in Nederland: de Haagse Hoftrammm. Hij is regelmatig te gast als kok in het Tv-programma ZappLive. Hij maakt dan de lekkerste dingen live in de studio, zoals hele gekke recepten, hele lekkere en simpele recepten!

Ook gaat Pierre Wind geregeld met zijn messenkoffer op pad om workshops, adviezen en lezingen te geven. Bijvoorbeeld: de lezing Chemie en voeding, smaak en koken op maat, de barbecue als keuken, innovatie, de culinaire trends die komen en gaan, hoe krijg je de aardappel populairder, hoe gaan we om met ons vlees, de landbouw in het jaar 2030, voedselverspilling is een luxe, milieubewust koken, etc.